Austrálie zvýšila základní úrok na 4,50 procenta

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 4. května (ČTK) - Australská centrální banka dnes podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,50 procenta. Naznačila však, že ve zpřísňování měnové politiky si dá nyní pauzu, na což australský dolar zareagoval poklesem. Austrálie je první vyspělou zemí, která začala zvyšovat sazby. Od loňského října základní úroky zvýšila už šestkrát.

Banka v krátkém sdělení uvedla, že sazby jsou teď kolem průměrných úrovní a jejich dosavadní zvyšování znamená citelnou změnu politiky. Banka se teď zaměří na to, aby držela pod kontrolou inflaci. Tu chce mít v pásmu od dvou do tří procent.

"Sazby jsou teď podle jejich mínění na normální úrovni, což opět potvrzuje náš názor, že v nejbližších měsících si dají pauzu," poznamenal k rozhodnutí Rezervní banky Austrálie ekonom finančního ústavu National Australia Bank Spiros Papadopoulos. Ekonomika tudíž bude mít čas adaptovat se na prostředí s vyššími sazbami.

Analytici ale předpokládají, že Austrálie se ke zvyšování úroků vrátí ve druhém pololetí, možná kolem srpna. Nejprve bude chtít zřejmě vidět, jak se dosavadní zpřísňování měnové politiky projevilo v praxi a jak na ně reaguje inflace. Základní úrok by se tak mohl do konce roku dostat na 5,25 procenta a v příštím roce vystoupit k šesti procentům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK