VERZE 2-Goldman Sachs hlásí pokles zisku, akcie banky níž

20.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Očištěný zisk na akcii 1,72 dolaru, trh čekal 2,08...

...dolaru

* Výnosy z obchodování s dluh.instrumenty 4,4 mld USD

* Výnos divize invest.bankovnictví 917 mil, odhad 1,4 mld

* Akcie klesají o 2 procenta

(přidává výnosy, podrobnosti zisku, citát analytika)

NEW YORK, 20.července (Reuters) - Goldman Sachs <GS.N> v úterý oznámila meziroční pokles kvartálního zisku ovlivněný finančním vyrovnáním spjatým s obviněním z podvodu od Komise pro cenné papíry a zdaněním manažerských bonusů ve Velké Británii.

Banka, jež minulý týden vyřešila svůj palčivý problém, když zaplatila pokutu 550 milionů dolarů, nenaplnila očekávání analytiků.

Po vyloučení nákladů na pokutu Goldman Sachs oznámila zisk na akcii ve výši 1,72 dolaru, zatímco trh čekal 2,08 dolaru.

Zisk pro běžné akcionáře ve druhém čtvrtletí klesl na 453 milionů dolarů čili 78 centů na akcii ze 2,7 miliardy neboli 4,93 dolaru na akcii před rokem.

Výnosy banky klesly na 8,84 miliardy dolarů ze 13,76 miliardy před rokem.

Výsledky společnosti tížil slabý výkon obchodní a investiční divize, což ukazuje na překážky, jimž vedoucí banka na Wall Street stále čelí.

"Jde o velmi výrazné zpomalení celého jejich podnikání," řekl Walter Todd, portfolio manažer ze společnosti Greenwood Capital Associates. "Zvykli jsme si, že Goldman v těchto oblastech jde proti proudu, ale zdá se, že v tomto kvartále asi byli náchylnější vůči obecnějším problémům celého odvětví. Možná se ze Supermana stává Clark Kent."

Banka uvedla, že zisk ovlivnil výdaj 600 milionů dolarů spojený s daní ve Velké Británii.

Výnosy Goldman Sachs z obchodování s dluhovými instrumenty, jež táhly zotavení banky z finanční krize, klesly na 4,4 miliardy dolarů ze 6,8 miliardy před rokem.

Výnosy divize investičního bankovnictví se snížily na 917 milionů dolarů z 1,4 miliardy.

Spolu s poklesem zisku banky se snížila také rezerva na odměny. Společnost srazila náklady na odměny a benefity na 3,8 miliardy dolarů ze 6,6 miliardy před rokem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK