Dolar oslabil vůči euru kvůli údajům o ekonomice

22.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. července (ČTK) - Dolar dnes oslabil vůči euru poté, co překvapivě příznivé údaje o evropské ekonomice obnovily zájem investorů o rizikovější aktiva. K poklesu americké měny přispěla rovněž zpráva o nečekaně prudkém nárůstu počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech.

Kolem 16:00 SELČ jednotná evropská měna posílila vůči dolaru o více než procento na 1,2892 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti dalších předních měn, klesl o 0,7 procenta na 87,774 bodu, napsala agentura Reuters.

"Dolar byl do určité míry podkopán řadou slabých údajů z USA," uvedl analytik Vassili Serebriakov ze společnosti Wells Fargo. "Současně se docela dobře zvedá zájem o riziko. To je zřejmě recept na slabší dolar minimálně v krátkém období," dodal.

Statistický úřad Eurostat dnes uvedl, že objem průmyslových zakázek v eurozóně i v celé Evropské unii v květnu prudce vzrostl. V meziročním srovnání se zakázky v EU zvýšily o 20,1 procenta a v eurozóně dokonce o 22,7 procenta.

Americké ministerstvo práce oznámilo, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech se minulý týden zvýšil o 37.000 na 464.000 osob. Analytici přitom počítali s mírnějším nárůstem na 445.000 osob.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK