Evrop.akcie asi zahájí před testy bank mírně níž

23.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ, 23.července (Reuters) - Evropské akcie v pátek zřejmě zahájí stagnací až mírným poklesem po růstu v předchozí seanci, přičemž investoři...

...napjatě čekají na výsledky zátěžových testů bankovního sektoru.

Futures na index DJ Euro Stoxx 50 <STXEc1>, německý DAX <FDXc1> a francouzský CAC 40 <FCEc1> v 8:25 ukazovaly na stagnaci až pokles trhu o 0,2 procenta.

Předchozí seanci uzavřel index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> růstem o 2,11 procenta na 1039,35 bodu.

"V tuto chvíli trh zřejmě testy započítal, neboť investoři jsou přesvědčeni, že Evropa si pod sebou nepodřeže větev tím, že by zveřejnila hodně negativní překvapení. Ale aby testy byly důvěryhodné, někdo musí propadnout," řekl Christian Parisot, hlavní ekonom z Aurel BGC.

"Celkově by dopad na akcie mohl být poměrně omezený. Po zveřejnění výsledků nezavládne nadšení, jelikož víme, že trh úplně neuklidní."

Ve snaze zmírnit nervozitu investorů z potenciálního dopadu dluhové krize eurozóny na evropský bankovní systém regulátoři vyhodnocují, jak by 91 bank v celé Evropě obstálo při dalším propadu ekonomiky. Výsledky testů mají být oznámeny v pátek.

Celkové výsledky testů zřejmě nespustí větší výkyvy akciových trhů, neboť podrobnosti výsledků již unikly ven a přední banky jsou vnímány jako poměrně stabilní.

"Myslím, že výsledky jsou již započítány, ačkoli bychom pravděpodobně mohli zaznamenat silnou volatilitu a nejsme naprosto imunní vůči nepěkným překvapením," řekl Arnaud Scarpaci, manažer fondu z Agilis Gestion.

Z větších kotovaných bank přetrvávají největší pochyby u Commerzbank <CBKG.DE>, Banco Popolare <BAPO.MI>, u několika španělských bank jako Sabadell <SABE.MC> a také u řeckých bank <.FTATBNK>.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK