Moody´s hrozí Maďarsku kvůli MMF snížením ratingu

23.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 23. července (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Moody´s dnes Maďarsku pohrozila snížením úvěrové známky o jeden bod z nynější úrovně Baa1. Rozpory mezi vládou na jedné straně a Mezinárodním měnovým fondem s Evropskou unií na straně druhé zvýšily fiskální rizika a nejistotu, vysvětlila Moody´s svůj krok.

Agentura zařadila maďarský rating do režimu sledování a nyní jej bude blíže zkoumat, aby zjistila, zda jej opravdu sníží. Zaměří se přitom na ochotu vlády formulovat soudržný reformní program, který by stabilizoval ekonomiku, a na dohodu s mezinárodními institucemi. "Moody´s čeká, že maďarská vláda a EU s MMF dospějí k dohodě po obecních volbách (3. října), protože všechny strany si jsou vědomy negativních důsledků úplného ukončení programu," uvedla Moody´s.

Zástupci MMF a EU o víkendu předčasně ukončili prověrku plnění podmínek maďarského úvěrového programu, jejíž dokončení je pro Budapešť podmínkou uvolnění zbylých peněz z balíku v celkové sumě 25 miliard dolarů (493 miliard Kč). Věřitelé požadují další úsporné škrty v rozpočtu, které vláda Viktora Orbána odmítá, a nelíbí se jim ani zavedení bankovní daně.

Maďarsko však úvěry akutně nepotřebuje, a vláda tak může před volbami manévrovat. Dohoda minulé socialistické vlády s MMF na drastických úsporných opatřeních je u veřejnosti vysoce nepopulární.

Neshoda s MMF a EU v pondělí otřásla maďarskými finančními trhy, v dalších dnech se však situace uklidnila. Forint vůči euru po sdělení Moody´s klesl o 0,8 procenta, brzy poté se však vrátil zpět.

Moody´s uvedla, že současný maďarský rating zřejmě potvrdí, pokud od vlády zaznamená věrohodný závazek naplnit cíle ve snižování rozpočtových deficitů, které navrhuje MMF. Podle nich má Budapešť příští rok snížit deficit veřejných financí z letošních 3,8 procenta hrubého domácího produktu na 2,8 procenta. "Pokud by však nové fiskální cíle, které vzejdou z příštího kola jednání, znamenaly méně rychlé tempo konsolidace, pak je pravděpodobné snížení ratingu o jeden stupeň," uvedla Moody´s.

Orbán začal dávat tento týden najevo, že nové jednání s MMF už nemá v plánu, potvrdil záměr zdanění bank a prohlásil, že bude usilovat o "ekonomickou suverenitu země". Řekl, že o novém programu půjček bude vyjednávat s EU, protože smlouva s MMF v říjnu stejně vyprší. Plán snižování deficitu však nijak nezpochybnil.

Analytici nepovažují krok Moody´s za odůvodněný fundamentálními ekonomickými faktory, protože na směřování Maďarska k rozpočtové konsolidaci a poklesu dluhu nová vláda až na prostředky a rétoriku nic nemění. Někteří naznačují, že Budapešť je trestána hlavně za svá "tržně nekorektní" vyjádření.

"Maďarské fundamentální faktory samy o sobě snížení ratingu neodůvodňují, pokud si však vláda neuvědomí, že na komunikaci záleží, pak bude mít vážný problém," řekl Lars Christensen z Danske Bank. Simon Quijano-Evans z firmy C. A. Chevreux naopak považuje krok Moody´s za "směšný", protože Maďarsko má bez splátek dluhů primární rozpočtový přebytek, takže jeho dluh vůči HDP se snižuje. György Barcza z K&H Bank dodal, že Moody´s by tak snižovala rating Maďarska jen proto, že jeho duh klesá o něco pomaleji.

Analytička Agata Urbanska z ING je překvapena, že trhy po pondělní reakci na odchod MMF tak rychle oživily a vyjádřila lítost nad tím, že neodpověděly na poslední Orbánova ostrá vyjádření. "Mnozí investoři říkají ´dejme Maďarsku pokoj, dělají to dobře a jejich rozpočtový deficit je už docela malý´. Já bych však úsudku trhu nevěřila," řekla Urbanska.

hp kri

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK