ROZHOVOR-Moody's do 4 měsíců rozhodne o ratingu Maďarska

23.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


BUDAPEŠŤ, 23.července (Reuters) - Ratingová agentura Moody's v pátek uvedla, že se do čtyř měsíců rozhodne, zda sníží hodnocení závazků Maďarska...

...

Agentura dodala, že Budapešť by se měla zavázat k cílům pro rozpočtový deficit v roce 2011 stanoveným zahraničními poskytovateli úvěrů a že fiskální reformy by byly ohroženy, pokud se Maďarsku nepodaří zajistit nový balík finanční pomoci.

Moody's předtím v pátek uvedla, že přezkoumává hodnocení závazků Maďarska Baa1 s možností jeho snížení. Agentura zdůvodnila svůj krok zvýšenými riziky poté, co minulý víkend zkrachovala jednání mezi Budapeští a EU a MMF o obnovení balíčku finanční pomoci v objemu 20 miliard eur. [ID:nLDE66M0J9]

Krok agentury Moody's přišel poté, co maďarský premiér Viktor Orbán ve čtvrtek dal najevo, že s MMF nebude jednat o obnově záchranné sítě a že se bude snažit vyjednávat o závazku snížit v příštím roce deficit po úroveň předepsanou Evropskou unií. [ID:nLDE66L1GJ]

"Pokud nedojde k dohodě o novém programu MMF, tak to zvýši riziko pro výhled ekonomiky a pro fiskální reformy, to by výhled negativně ovlivnilo," uvedl Dietmar Hornung, hlavní analytik agentury Moody's, v pátek pro agenturu Reuters.

Hornung řekl, že cíl pro rozpočtový deficit Maďarska v roce 2011 stanovený MMF a EU na úrovni 2,8 procenta HDP by byl dostatečný pro stabilizaci poměru zadlužení země k HDP do budoucna.

"Pokud by vláda dodržela tento navrhovaný cíl deficitu, posílilo by to posílilo naši důvěru," řekl Hornung a dodal, že Moody's rozhodne o ratingu Maďarska do čtyř měsíců.

"Časový horizont (pro revizi) je čtyři měsíce," řekl Hornung. "Pokud budeme mít dostatek informací, mohli bychom k rozhodnutí dospět dříve."

"Díváme se dále, než jen na rozpočet pro příští rok, takže sledujeme, do jaké míry je vláda schopna a ochotna formulovat koherentní program fiskální konsolidace a strukturálních reforem," řekl Hornung.

Maďarsko je v rozdílné situaci než Řecko, řekl, ovšem země je stále zranitelná vůči změnám sentimentu trhu kvůli vysoké míře zadlužení v cizích měnách ve státním i v soukromém sektoru.

"Mohu pouze zopakovat, že důvěra trhu je u Maďarska podstatný faktor, a to je třeba mít na mysli, když hodnotíme závazky, a důvěra trhu je samozřejmě citlivá na vyjádření oficiálních představitelů," řekl Hornung.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK