Řecký soud označil chystanou stávku dispečerů za nezákonnou

23.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 23. července (ČTK) - Řecký soud dnes označil čtyřiadvacetihodinovou stávku letových dispečerů chystanou na neděli za nezákonnou. Jejich odbory se proto znovu sejdou, aby rozhodly, jak se k tomu postaví. Informoval o tom na svých internetových stránkách deník Ta Nea.

Stávka, kterou si dispečeři chtějí vymoci zvýšení počtu pracovních míst a zvýšení přesčasových plateb, by se dotkla provozu na všech řeckých letištích, která by byla nucena zrušit všechny lety i ze zahraničí.

Pokud se dispečeři nebudou chtít postavit soudnímu rozhodnutí, mohou plánované přerušení práce zkrátit na několik hodin. V minulosti tak učinili například na čtyři hodiny, což vedlo k rušení nebo zpoždění desítek až stovek letů.

Další, pravděpodobnější variantou je přechod k jiné formě protestu. Dispečeři například mohou sabotovat letecký provoz horlivým plněním mezinárodních bezpečnostních předpisů. V praxi to znamená, že by povolovali vstup do řeckého vzdušného prostoru menšímu počtu letadel, než je ve vrcholící turistické sezoně nyní běžné, a prodlužovali bezpečnostní intervaly mezi pohybem strojů na letištích. Následkem toho většina spojů bude nabírat stále delší zpoždění a bude hrozit i zrušení některých letů.

Podle Ta Nea je řada odborářů odhodlána od celodenní stávky neustoupit, a to i navzdory možnému soudnímu postihu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK