Pražská burza mírně oslabila, v závěru ztratila většina emisí

23.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. července (ČTK) - Pražská burza dnes v závěru dne oslabila, když po dopoledním optimismu změnila směr. Index PX odepsal 0,29 procenta na 1166,4 bodu, vyplývá z výsledků zveřejněných na serveru burzy. Při nízkém objemu obchodů ztratila většina emisí, index táhla dolů hlavně energetická společnost ČEZ a rostoucí Erste Bank její vliv nedokázala vyrovnat.

Největším závažím indexu byly dnes akcie ČEZ, které ztratily 1,18 procenta na 868,60 Kč. Emise rakouské Erste Bank naopak připsala 0,68 procenta na 751,10 Kč. Blízko nuly se pohybovala cena akcií Komerční banky, které v závěru stagnovaly na úrovni 3700 Kč.

Přes objem 100 milionů korun se dnes netradičně dostaly obchody s akciemi petrochemické firmy Unipetrol, které oslabily o 0,05 procenta na 203,10 Kč. Těžební NWR pak odepsala 1,04 procenta na 228 Kč.

Dařilo se naopak cenným papírům technologické společnosti KIT digital, které týden zakončily jako jedna z mála emisí růstem o 3,19 procenta na 195,02 Kč. KIT digital oznámila předběžné výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí, podle neauditovaných údajů dosáhly tržby minimálně 22,7 milionu dolarů, což představuje více jak 110procentní meziroční nárůst. Více jak polovinu tohoto růstu pak představoval organický růst, zbytek akvizice. "Podle generálního ředitele Isazy Tuzmana chce společnost zvýšit svůj tržní podíl na světových trzích ze současných 15 až 20 procent na více jak 50 procent v několika příštích letech. Čísla hodnotíme pozitivně, protože se společnosti prozatím daří naplňovat své - z našeho pohledu ambiciózní - cíle expanze," komentoval výsledky Atlantik.cz.

Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky konstatoval, že na evropských akciových trzích dnes převládal růst i přes nervozitu před zveřejněním výsledků zátěžových testů největších bank. Oslabování finančních titulů kompenzovaly komoditní a průmyslové sektory, které reagovaly na pozitivní firemní výsledky a také na rekordní hodnotu německého indexu Ifo, měřícího podnikatelskou důvěru. Ten dnes vykázal růst na 106,2 bodu z červnových 101,8 bodu a dostal se tak nejvýše za tři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK