Evropské akcie asi po zátěž. testech zahájí růstem

26.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ, 26.července (Reuters) - Evropské akciové indexy zřejmě zahájí pondělní seanci růstem po výsledcích zátěžových testů bank a ve stopách...

...silných zisků Wall Street a asijských trhů.

Futures na index DJ Euro Stoxx 50 <STXEc1>, německý DAX <FDXc1> a francouzský CAC 40 <FCEc1> v 8:20 ukazovaly na růst trhu o 0,6 až 0,8 procenta.

Předchozí seanci uzavřel index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> růstem o 0,48 procenta na 1044,31 bodu.

V centru pozornosti bude také ropný koncern BP <BP.L> po zprávě, že tato sužovaná společnost by mohla brzy oznámit odchod generálního ředitele Tonyho Haywarda. [ID:nN25157641]

"Od té chvíle, co pan Hayward řekl médiím, že chce zpátky svůj život, se zdálo, že jeho osud je zpečetěn, a nyní je čeká úkol nejen vyčistit zasaženou oblast v Mexickém zálivu, ale také mnohem náročnější úkol očistit pověst společnosti," řekl James Hughes, analytik trhu ze CMC Markets.

Výsledky zátěžových testů zveřejněné po závěru páteční seance ukázaly, že v nich neobstálo pouze 7 bank z 91. Mezi ty, jež neuspěly, patřilo pět menších španělských institucí, německá Hypo Real Estate [HRXGe.UL] a řecká ATEbank <AGBr.AT>.

Celkový nedostatek kapitálu těchto sedmi bank by dosáhl 3,5 miliardy eur, mnohem méně, než se čekalo. [ID:nMUL622054]

V centru pozornosti tak zřejmě budou akcie ATEbank a těch bank, jež testy prošly jen těsně.

Evropský bankovní index STOXX <.SX7P> minulý týden před výsledky testů vzrostl o 4,5 procenta a index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> za minulý týden přidal 3,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK