Příjemci dotací z EU dostali v červnu proplaceno 7,5 mld. Kč

26.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Tuzemští příjemci dotací z evropských fondů dostali během června od úřadů proplaceno 7,5 miliardy korun. Celková proplacená částka v rozpočtovém období 2007-2013 tak činí 140,2 miliardy korun. Vyplývá to z webu, který provozuje ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Nejvíce dotací k 7. červenci proplatil program Doprava, z něhož příjemci dostali 41,4 procenta z peněz současného období. Nejméně úspěšným programem je z tohoto hlediska Výzkum a vývoj pro inovace, z něhož žadatelé dostali zatím proplaceno jen jedno procento z aktuální alokace.

K začátku července dostaly úřady celkem 37.960 žádostí o dotace na projekty v souhrnné hodnotě 897,4 miliardy korun. To je o 13 procent více, než kolik může Česko vůbec v tomto rozpočtovém období z Bruselu získat. Na období 2007-2013 je pro Českou republiku vyčleněno 26,69 miliardy eur, což je podle nynějšího kurzu zhruba 671 miliard korun.

Nejvyšší přetlak žádostí vykazuje program Praha Adaptabilita, kde hodnota podaných žádostí představuje téměř 374 procent peněz, které má k dispozici. Nejmenší zájem je naopak o peníze z programu Podnikání a inovace. Dosud předložené žádosti v něm představují 74 procent z jeho alokace.

Během června úředníci schválili projekty v hodnotě 17,9 miliardy korun. Celkový objem schválených projektů v tomto období činí 366,5 miliardy korun. Největší podíl schválených projektů má operační program Doprava. Jeho řídící orgány už schválily žádosti, jejichž hodnota tvoří 88 procent z peněz, které má program v aktuálním období k dispozici. Nejmenší podíl schválených projektů má naopak program Životní prostředí, v němž úředníci k 7. červenci schválili jen 9,7 procenta jeho alokace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK