Euro stagnuje u 2měs maxima; dolar je pod tlakem

27.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 27.července (Reuters) - Euro se v úterý obchodovalo poblíž dvouměsíčního maxima k dolaru a udržovalo si podporu poté, co zátěžové testy...

...evropských bank z minulého týdne neodhalily žádné hrůzy. Americkou měnu naopak tížila vyšší poptávka po rizikovějších aktivech.

Přestože trvají obavy, že zátěžové testy nebyly dostatečně tvrdé, podle analytiků by tyto starosti mohly polevit, jakmile Deutsche Bank zveřejní svou expozici vůči dluhu v eurozóně.

Dolarový index <.DXY> klesl na 12týdenní dno vůči koši měn s tím, jak se investoři vzhledem k světlejším vyhlídkám globální ekonomiky přesouvali k rizikovějším aktivům s vyššími výnosy.

Tento vývoj v úterý podtrhlo také zvýšení úrokových sazeb v Indii s odkazem na inflační tlaky a pevné ekonomické zotavení [ID:nSGE66Q06N]. Očekává se, že tento týden utáhne sazby také novozélandská centrální banka.

"Vidíme prostředí, které je vstřícnější k riziku," řekl Peter Frank, měnový stratég ze Société Générale.

"Trh opouštějí obavy z recese s dvojím dnem. Prostředí utahování úrokových sazeb... přitahuje toky do aktiv s vyššími výnosy a na rozvíjejících se trzích a směrem od dolaru."

Euro v 11:10 stagnovalo na 1,2990 dolaru, když během seance vystoupalo až na 1,3023, na dosah dvouměsíčního maxima 1,3029 z minulého týdne.

Pokud tuto hranici překoná, dalším cílem bude podle technických analytiků úroveň 1,3125, která představuje zotavení o 38,2 procenta z poklesu měny za období od prosince do června.

Dealeři jsou nicméně opatrní, zatímco čekají na vyjasnění expozice Deutsche Bank <DBKGn.DE> vůči dluhu. Banka v úterý vykázala za druhý kvartál zisk před zdaněním v souladu s odhady trhu díky nižším oprávkám. [ID:nLDE66Q07V] [ID:nLDE66P1X4]

Pokud banka neoznámí žádné šokující informace, mohlo by to podle dealerů pomoci obnovit důvěru v banky v eurozóně a rozptýlit obavy z nedostatečné průhlednosti zátěžových testů - a podnítit tak další nákupy jednotné měny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK