ÚOHS prověřuje kartel při dodávkách zdravotnické techniky

30.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 30. listopadu (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podezírá tři firmy podnikající na českém trhu z kartelu při dodávkách zdravotnické techniky. Na odborné konferenci v Brně to řekl místopředseda ÚOHS Michal Petr. O jaké firmy jde, neuvedl.

Antimonopolní úřad v sídle firem už provedl neohlášenou kontrolu, jejímž cílem bylo zajistit důkazy. Podle Petra jde o jeden z nejzávažnějších kartelových případů, který má ÚOHS aktuálně na stole. "Místní šetření jsme provedli v druhé polovině letošního roku. Všechny firmy působí na českém trhu," uvedl Petr.

Kartely při zadávání zakázek patří podle Petra k dlouhodobým prioritám ÚOHS. Aktuálně v této oblasti řeší dva případy. "Ještě nemáme nějaké strhující výsledky. Doufám, že minimálně jedno z řízení v příštím roce dokončíme," uvedl Petr. Doplnil, že druhým případem je dohoda firem podnikajících v nakládání s odpady. Z dohod při zadávání veřejných zakázek úřad podezírá velké firmy v oboru SITA CZ, .A.S.A. a van Gansewinkel. Prověřování případu začalo už loni podáním jedné z firem na průběh veřejné zakázky na Brněnsku.

ÚOHS předpokládá, že obdobnými případy se bude zabývat i v budoucnu. Investuje proto i do vzdělávacích aktivit pro zadavatele tendrů. "Chceme, aby si zadavatelé byli této problematiky vědomi a byli schopni odhalit případné signály. Zároveň chceme, aby kartelisty nevyplašili a dali vědět nám," uvedl Petr. Podle něj ÚOHS začal spolupracovat i s policií a státním zastupitelstvím. Spolupráce je ale na počátku.

Boj s kartely při zadávání veřejných zakázek patří k prioritám činnosti ÚOHS. Úřad chce využít toho, že dohled nad hospodářskou soutěží i veřejnými zakázkami zajišťuje v zemi pouze jedna instituce, kterou je právě ÚOHS.

Úřad v této oblasti odhalil několik kartelů. Naposledy uložil pěti firmám pokutu celkem 4,9 milionu korun za jejich dohodu v zakázce pro Vojenskou ubytovací a stavební správu v Litoměřicích. Případem se už zabývá Krajský soud v Brně, tři firmy podaly proti pravomocného rozhodnutí ÚOHS žalobu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK