Euro opět posílilo díky spekulacím ohledně řešení krize

02.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. prosince (ČTK) - Euro dnes opět posílilo vůči dolaru díky spekulacím o tom, že Evropská centrální banka (ECB) by v rámci boje s dluhovou krizí mohla prostřednictvím Mezinárodního měnového fondu (MMF) půjčovat peníze problémovým zemím eurozóny.

Zpráva o překvapivém poklesu míry nezaměstnanosti v USA navíc zvýšila zájem investorů o rizikovější aktiva, což obvykle podporuje kurz jednotné evropské měny. Kolem 15:45 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,35024 USD. Krátce po zveřejnění údajů o trhu práce v USA se vyšplhalo až na 1,35505 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 22. listopadu.

"Nálada ohledně Evropy se v posledních několika dnech zlepšila díky nadějím na velký plán (na řešení dluhové krize)," upozornil analytik Bob Sinche ze společnosti Royal Bank of Scotland. Obavy ohledně dluhové krize nicméně přetrvávají. "Domnívám se, že s Evropou je stále spojeno příliš mnoho rizika," uvedl Michael Woolfolk z firmy BNY Mellon.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v listopadu klesla na 8,6 procenta z říjnových devíti procent. Analytici podle agentury Reuters předpokládali, že míra nezaměstnanosti zůstane beze změny.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK