Akcie na pražské burze dopoledne mírně rostly, dařilo se Erste

05.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. prosince (ČTK) - Pražská burza dopoledne mírně rostla, hlavní index PX kolem 11:45 přidal 0,17 procenta na 889,7 bodu. Burzu nahoru táhly především akcie rakouské Erste Bank, dařilo se také cenným papírům pojišťovny VIG. V černých číslech se obchodovaly také středoevropské a západoevropské trhy.

Akcie Erste přidaly výrazných 3,20 procenta na 344,90 koruny. Na titulu se podle Pavola Mokoše z Patria Direct výrazně podepisuje pozitivní nálada. Akcie Erste mažou nedávné ztráty a dostávají se na dohled hranici 350 Kč, dodal.

Cenné papíry Komerční banky rostly mírněji, a to o 0,12 procenta na 3284 korun. Dařilo se rovněž akciím VIG, jež posílily o 1,78 procenta na 733,80 koruny.

Burzu dolů naopak táhly akcie energetické společnosti ČEZ, které ztrácely 0,20 procenta na 748,50 koruny. "S vyšší cílovou cenou pro akcie ČEZ dnes v rámci nové sektorové analýzy přišli analytici Goldman Sachs. Důvodem revize je především přesvědčení banky, že současné ceny emisních povolenek jsou příliš nízké a do dvou let přijde rasantní nárůst nákladů emisí energetických firem," uvedl Mokoš.

Aktivita investorů je zatím nízká. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:45 uzavřeny transakce za více než 226 milionů korun.

Evropské trhy těží z dalších úsporných plánů italské vlády a investoři rovněž spekulují na pozitivní závěr jednání o budoucnosti Evropy, která budou vrcholit evropským summitem v pátek, dodal Mokoš.

jap vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK