Kypr: Vysoké odpisy řeckých dluhopisů byly "strašná chyba"

05.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 5. prosince (ČTK) - Zvýšit podíl ztrát soukromých věřitelů ve druhém balíku záchrany Řecka na 50 procent byla "strašná chyba", která vyvolala vlnu prudkého růstu výnosů státních dluhopisů prakticky v celé eurozóně. Řekl to dnes guvernér kyperské centrální banky a člen bankovní rady Evropské centrální banky Atanasios Orfanidis.

Guvernér v kyperském parlamentu řekl, že říjnové rozhodnutí eurozóny odepsat z hodnoty řeckých dluhopisů v držení soukromých investorů 50 procent namísto původně dohodnutých 21 procent bylo chybným a "tragickým" omylem. "Tím, že jsme si u nějakého státního dluhopisu vynutili tento odpis, spustili jsme v mezinárodním měřítku obavy ze všech státních dluhopisů v eurozóně, což je nyní jednou z příčin, proč máme problémy," řekl Orfanidis.

Evropské banky musely za třetí čtvrtletí absorbovat kvůli odpisům řeckých dluhopisů často výrazné ztráty. Značné ztráty měly i kyperské banky, které jsou významnými držiteli řeckých dluhopisů.

Podle červencové dohody měli banky a další investoři vyměnit dosavadní řecké dluhopisy za nové s nominální hodnotou o 21 procent nižší. pak se ale ukázalo, že to na další záchranu Řecka nestačí, a v říjnu se eurozóna dohodla na 50 procentech. Zdroje agentury Reuters dnes uvedly, že Německo je v této věci ochotno na pátečním summitu svůj postoj zmírnit výměnou za výrazně zpřísněná rozpočtová pravidla.

Orfanidis vyjádřil očekávání, že lídři eurozóny budou na summitu o tomto problému vážně diskutovat. "Je to věc, která se musí velmi brzy rozhodným způsobem vyřešit," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK