Růst sektoru služeb v USA v listopadu překvapivě zpomalil

05.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. prosince (ČTK) - Tempo růstu aktivity sektoru služeb ve Spojených státech bylo v listopadu nejpomalejší za téměř dva roky. Vyplývá to z dnešních údajů Institutu nákupních manažerů (ISM). Analytici přitom očekávali zrychlení růstu. Sektor služeb v USA podle agentury AP zaměstnává 90 procent pracovní síly.

Index aktivity služeb klesl na 52 bodů z říjnových 52,9 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od loňského ledna. Analytici podle průzkumu agentury Reuters počítali s jeho nárůstem na 53,5 bodu. Index nicméně zůstal nad padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

"Je to v souladu s pocitem trhu, že ekonomika sice oživuje, ale stále neroste příliš rychle," řekl k údajům analytik Cary Leahey ze společnosti Decision Economics. "Je to první ukazatel přinášející zklamání, který jsme v posledních pár týdnech viděli," dodal.

Americké ministerstvo obchodu minulý měsíc oznámilo, že tempo růstu ekonomiky USA ve třetím čtvrtletí zrychlilo na dvě procenta z 1,3 procenta v předchozích třech měsících. Míra nezaměstnanosti v USA v listopadu klesla na 8,6 procenta z říjnových devíti procent. Dostala se tak na nejnižší úroveň za 2,5 roku.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK