Americké akcie díky Evropě zahájily týden solidním růstem

05.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily týden růstem a podobně jako jiné trhy reagovaly hlavně na pokračující jednání o řešení dluhové krize v eurozóně. Trhy vkládají naděje do návrhů, na nichž se dohodli francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová. Ti chtějí fungování Evropské unie sladit tak, aby byl možný přísnější dohled nad plněním rozpočtů.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.165 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval nárůst o 1,2 procenta. Širší index S&P 500 přidával asi 1,6 procenta na 1264 bodů, podobně index Nasdaq Composite zpevnil o 1,6 procenta na 2670 bodů.

Tento týden by podle některých pozorovatelů mohl být pro Wall Street i další akciové trhy nejdůležitější z celého roku. Pokud by totiž evropští lídři dostatečně postoupili v jednání o řešení dluhové krize eurozóny, zmizel by patrně jeden z hlavních důvodů, který akciím nedovolují výrazně zpevnit.

Zájem byl především o akcie bank, na které krize doléhala nejvíce. Souhrnný index finančních společností S&P vykazoval nárůst o 2,6 procenta a například akcie banky Morgan Stanley přidávaly asi 4,5 procenta. Podobně Bank of America přidávala 4,6 procenta.

Masivní nárůst měly akcie společnosti SuccessFactors, které měly zisk asi 51 procent a dostaly se těsně pod 40 dolarů. Důvodem byla zpráva, že německá softwarová společnost SAP za firmu nabídla asi 3,4 miliardy dolarů (zhruba 63,6 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK