Finanční skandál Olympusu zřejmě neprovázel organizovaný zločin

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. prosince (ČTK) - Nezávislá komise vyšetřující skandál finančních machinací ve firmě Olympus nenašla žádný důkaz o možném organizovaném zločinu. Vyšetřovatelé to uvádějí v příslušné zprávě, napsala dnes agentura Reuters. Otázky vyvolávají podezřelé platby v celkové sumě 1,7 miliardy dolarů (32 miliardy Kč).

"Jádro vedení bylo prohnilé a hnilobou bylo zasaženo i jeho okolí," napsala komise ve 178stránkové zprávě. Komise rovněž kritizovala externí auditory.

Zjištění, že nebyly nalezeny žádné důkazy o organizovaném zločinu, může Olympusu pomoci skandál překonat. V Japonsku je krize této firmy považována za jednu z nejhorších v historii země. Od vypuknutí skandálu společnost ztratila asi polovinu své tržní hodnoty.

Olympus v minulých týdnech přiznal, že celá tři desetiletí používal akvizice různých firem k tomu, aby maskoval ztráty svých investic do cenných papírů. Činnost společnosti, která vznikla v roce 1919 jako výrobce mikroskopů, nyní vyšetřují japonská policie a prokuratura. Případem se zabývá i americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a britský Úřad pro vyšetřování vážných podvodů (Serious Fraud Office). Kvůli skandálu už rezignoval předseda správní rady a prezident Olympusu Cujoši Kikukawa a další členové vedení.

Pro Olympus je nyní nejdůležitější, aby do poloviny prosince dodal tokijské burze svou výsledkovou listinu. Pokud to nestihne, může burza akcie firmy vyškrtnout z obchodování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK