Polská vláda snížila v návrhu rozpočtu odhad růstu na 2,5 pct

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 6. prosince (ČTK) - Polská vláda v návrhu rozpočtu na příští rok snížila odhad růstu ekonomiky na 2,5 procenta ze zářijové předpovědi vzestupu o čtyři procenta. Deficit veřejných financí by ale měl i tak klesnout pod hranici tří procent hrubého domácího produktu, řekl dnes premiér Donald Tusk.

"Snížení deficitu veřejných financí v roce 2012 pod tři procenta zůstává nadále naším cílem a dnešní rozpočet slouží tomuto cíli," řekl Tusk. V letošním roce by schodek měl dosáhnout 5,6 procenta. Pro příští rok vláda naplánovala v absolutním vyjádření deficit 35 miliard zlotých (198,4 miliardy Kč).

Snížením odhadu ekonomického růstu vláda přiznává, že polskou ekonomiku zasáhnou dopady dluhové krize v eurozóně. Výpadek příjmů chce vláda podle dnešní zprávy listu Gazeta Wyborcza zčásti nahradit zdvojnásobením výběru dividend od státem vlastněných podniků na 8,2 miliardy zlotých.

Podle zdrojů agentury Reuters předpokládá nová strategie řízení státního dluhu, že příští rok dluh klesne jen na 56 procent HDP z letošních 56,7 procenta proti původnímu odhadu poklesu na 55,2 procenta. I nadále ale platí plán snížit dluh do roku 2015 na 50,2 procenta HDP.

České ministerstvo financí minulý měsíc předpovědělo, že deficit veřejných financí v letošním roce klesne na 3,7 procenta HDP z loňských 4,8 procenta HDP. Deficit by se podle předpovědi měl do roku 2013 snížit na 2,9 procenta HDP, tedy pod tříprocentní hranici, která je jedním z kritérií pro přijetí eura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK