Tisk: Volkswagen plánuje novou továrnu v Číně

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Wolfsburg 6. prosince (ČTK) - Německý automobilový koncern Volkswagen plánuje výstavbu nové továrny na severozápadě Číny. Informoval o tom dnes německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung na svých internetových stránkách. Dodal, že nová továrna by mohla vyrábět například vozy Škoda Octavia.

Počáteční investice do nového závodu by podle listu měla činit dvě miliardy jüanů (zhruba šest miliard Kč). Továrna by měla zahájit provoz v roce 2013 s počáteční kapacitou 50.000 vozů ročně.

Volkswagen hodlá v letošním roce na čínském trhu poprvé v historii prodat přes dva miliony automobilů. V prvních deseti měsících se prodej Volkswagenu v Číně meziročně zvýšil o 15 procent na téměř 1,9 milionu vozů.

Automobilka Volkswagen začátkem roku přislíbila, že v Číně do roku 2015 investuje 10,6 miliardy eur (268 miliard Kč). Investice budou směřovat do rozšíření výrobní kapacity i do vývoje nových produktů.

Čína je od roku 2009 největším samostatným trhem společnosti. Loni se na celkovém prodeji Volkswagenu podílela zhruba čtvrtinou. Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě.

Čína předloni díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK