Evropské akcie dnes kvůli varování S&P mírně klesly

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. prosince (ČTK) - Západoevropské akciové burzy dnes přerušily růstový trend a jejich hlavní index mírně klesl. Náladu investorů podkopalo varování agentury Standard & Poor´s před snížením ratingů zemí eurozóny i záchranného fondu EFSF a silné ztráty zaznamenal maloobchodní sektor.

Index FTSEurofirst 300 v závěru rozkolísaného a slabého obchodování klesl o 0,2 procenta na 991,60 bodu. Od konce listopadu díky nadějím na rýsující se řešení dluhové krize posílil o více než 11 procent.

S&P v pondělí varovala před snížením ratingů 15 zemí eurozóny včetně Německa a Francie. Dnes oznámila, že pokud sníží hodnocení zemím s nejvyššími ratingy AAA, přikročí i k degradaci ratingu záchranného fondu eurozóny EFSF. Dopad oznámení na trhy však zmírnily přetrvávající naděje na úspěch nadcházejícího summitu EU.

Nejvýrazněji klesly akcie maloobchodního sektoru. Mohla za to německá společnost Metro, která s odkazem na slabý začátek předvánoční nákupní sezony snížila odhad letošních tržeb a zisku. Akcie Metro se propadly o zhruba 14 procent.

Trhy zahájily týden růstem v nadějích na úspěch klíčového summitu Evropské unie a povzbudila je pondělní dohoda francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho a německé kancléřky Angely Merkelové na změně smlouvy o EU. Pokud by evropští lídři na konci týdne zásadně pokročili směrem k řešení dluhové krize, mohlo by to nastartovat delší období růstu.

"Trh si po silném oživení z minulého týdne vybírá oddech. Domníváme se, že politici se nakonec dohodnou," řekl agentuře Reuters David Coombs z investičního fondu Rathbone Brothers.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK