Americké akcie začaly smíšeně, oslabuje je varování S&P

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. prosince (ČTK) - Americké akciové trhy začaly dnes mírným poklesem a kolem poledne se hlavní indexy pohybovaly mírně nad nebo pod svými pondělními závěry. Náladu na trhu podkopalo varování agentury Standard & Poor´s před snížením ratingů prakticky všech zemí eurozóny.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (18:00 SEČ) stoupl o 0,3 procenta na zhruba 12.139 bodů. Širší index S&P 500 zůstal proti pondělku beze změny a index technologického trhu Nasdaq byl kolem 2645 bodů se ztrátou 0,4 procenta.

Trhy zahájily týden růstem v nadějích na úspěch klíčového summitu Evropské unie. V pondělí se francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová dohodli na změně smlouvy o EU a zpřísnění sankcí za porušování rozpočtových pravidel. Pokud by evropští lídři na konci týdne zásadně pokročili směrem k řešení dluhové krize, mohlo by to podle analytiků nastartovat delší období růstu.

S&P ale v pondělí varovala před snížením ratingů 15 zemí eurozóny včetně Německa a Francie. Dnes oznámila, že pokud sníží hodnocení zemím s nejvyššími ratingy AAA, přikročí i k degradaci ratingu záchranného fondu eurozóny EFSF.

"Trhy už se snížením těchto ratingů pod AAA víceméně počítají, takže to žádný velký výprodej nevyvolalo," řekl agentuře Reuters Leo Grohowski z fondu BNY Mellon Wealth Management.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK