Kmitočty pro mobilní data se budou moci dražit, rozhodli poslanci

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Sněmovna znovu schválila novelu, která má umožnit Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) prodávat v aukci kmitočty pro vysokorychlostní mobilní sítě. Dosud úřad aukci pořádat nemohl. Úpravy, s nimiž novelu o elektronických komunikacích vrátil do sněmovny Senát, dnes poslanci odmítli. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Novela mimo jiné stanoví podmínky pro aukci volných kmitočtů po ukončení analogového vysílání. Cílem je umožnit průhlednější výběr operátorů, kteří získají takzvanou digitální dividendu. Změny mají vést ke snížení ceny telekomunikací i datových přenosů až o 50 procent.

Senátoři chtěli v novele mimo jiné zpřesnit rozsah osobních údajů, které má mít k dispozici ČTÚ "pro účely výkonu státní správy". Úřad má získat přístup k datům ministerstva vnitra o osobních údajích lidí, nově i o rodných číslech nebo jménech nezletilých dětí. Senátoři navrhovali rovněž zachovat povinnost kabelových televizí vysílat nabídku celoplošných televizí po dokončení digitalizace. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) označil senátní úpravy za překonané.

Novela nově zavádí sankce pro fyzické osoby za šíření nevyžádaných obchodních sdělení, a to až do 100.000 korun. Pro právnické osoby pokuta zůstává na maximální výši deseti milionů korun. V případě fyzických osob novela zavádí až sankci až 200.000 korun za "zlomyslná volání" na tísňové linky.

Předloha má také zlepšit a zprůhlednit uzavírání smluv klientů a operátorů. Poskytovatelé připojení k internetu tak například budou muset zákazníky ve smlouvě informovat také o minimální nabízené a garantované kvalitě služby. V praxi to znamená, že operátor bude muset například zákazníka upozornit na to, že i když je nabízená teoretická rychlost připojení vyšší, kvůli technickým omezením může být skutečná rychlost nižší.

Kvůli nové úpravě bude podle vlády nutné posílit počet zaměstnanců i rozpočet ČTÚ. Nově bude muset zaměstnat 16 lidí a potřebovat na ně bude 19 milionů korun. V současnosti úřad zaměstnává kolem 400 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK