Zástupci pilotů s vedením ČSA projednají hromadné propouštění

07.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Zástupci protestujících pilotů se dnes po poledni sejdou s vedením ČSA. Na programu jednání je zatím pouze jediný bod, a to rozhodnutí o hromadném propouštění pilotů ČSA. ČTK to řekl mluvčí České asociace dopravních pilotů (CZALPA) Filip Gaspar.

České aerolinie chtějí v rámci přesunu 11 letadel z mateřské společnosti do charterové dcery Holidays Czech Airlines propustit asi 100 dopravních pilotů, což je asi třetina celkového počtu. Obdobný počet pracovních míst má vzniknout u charterového dopravce, ovšem za jiných mzdových podmínek. Nikdo z protestujících pilotů zatím podle CZALPA výpověď nedostal. ČSA ale počítá s tím, že první část výpovědí rozešle ještě do konce tohoto týdne.

Dnešní jednání není podle CZALPA primárně zaměřeno na řešení současné krize, ale náležitostem týkajících se zákoníku práce. "Uvidíme, jestli bude zájem dostat se i k projednání věcných problémů", řekl Gaspar.

Zatím se podle něj sdružení připravuje na stávku. Té je ale ochotno se vzdát, pokud uvidí zájem současnou situaci řešit ze strany managementu firmy nebo politiků. Těm sdružení v úterý adresovalo otevřený dopis s výzvou k urychlené privatizaci ČSA.

Ke společnému jednání protestující piloty a vedení společnosti vyzvaly i ostatní odborové organizace působící v ČSA. Řešení je zatím v nedohlednu, uvedl pro ČTK šéf odborového svazu leteckých inženýrů (CAAE) Petr Voldán.

Protesty pilotů v minulém týdnu vyvolalo převádění letadel z mateřské společnosti na charterovou dceřinou společnost Holidays Czech Airlines, do níž ČSA přesunuly 11 svých letadel. Podle CZALPA jde o vyvádění majetku ze společnosti a ohrožení pozice ČSA na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK