Autodopravci vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli slevám na mýto

07.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Silniční dopravci vyhlásili stávkovou pohotovost. Důvodem je dnešní stažení poslaneckého návrhu na zavedení slev, které by kompenzovaly chystané čtvrtinové zdražení mýta, z programu jednání sněmovny. ČTK to řekl generální tajemník sdružení Česmad Bohemia Martin Špryňar.

Podle Česmadu jde o porušení dohody mezi autodopravci a tehdejším ministrem dopravy Vítem Bártou, kterou vzala na vědomí i vláda. Česmad proto svolal na 13. prosince krizový štáb, který by měl rozhodnout o dalších krocích. Zároveň vyzval premiéra Petra Nečase k urychlenému jednání o odkladu zvýšení sazeb.

"Pokud je pan premiér čestný chlap, který dodržuje své slovo, je jediným možným řešením posunutí zvýšení mýtných sazeb na polovinu roku 2012," uvedl Špryňar.

O stažení poslaneckého návrhu, který měl zajistit zavedení slev souběžně se zvýšením sazeb mýtného, se podle Špryňara postarali poslanci ODS. "Česmad nemíní nadále tolerovat porušování psaných dohod, neboť k vyřazení tohoto bodu nebyl jediný důvod a do této časové pasti se dostalo ministerstvo dopravy a současný ministr Pavel Dobeš vlastní nečinností," dodal.

Slevy na mýtném mohly podle poslaneckého návrhu u jednotlivých vozidel dosahovat maximálně 13 procent z celkové výše mýtných poplatků pro kamiony, které často využívají tuzemské dálnice. Čím více by dopravce po tuzemských dálnicích najezdil, tím vyšší slevu na mýtném by dostal.

Od zvýšení mýtných poplatků, které na začátku listopadu schválila vláda, ministerstvo dopravy očekává navýšení výběrů mýtného v příštím roce o 1,3 miliardy korun na celkem 9,5 miliardy korun. V letošním roce očekává výnos z mýtného zhruba kolem osmi miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK