Prima odmítá tvrzení RTA, že se sdílení frekvence zbavila účelově

07.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Televize Prima odmítá tvrzení Regionální televizní agentury (RTA), že se účelově zbavila povinnosti zajistit agentuře možnost vysílat na společných frekvencích s TV Prima. Prima od roku 2012 nahradí své dosavadní vysílání programem Prima family, čímž nebude muset splňovat podmínku sdílet frekvence v určitých časech s regionálními vysílateli, tedy s RTA. Agentura v úterý zveřejnila kroky, kterými se proti tomuto rozhodnutí hodlá bránit. Prima je ale považuje za nezákonný zásah do svých práv, informovala dnes ČTK v tiskové zprávě.

"Český právní řád každému provozovateli vysílání umožňuje vrátit licence k provozování televizního vysílání a nezná důvod, pro který by bylo možno takový postup znemožnit či zakázat. Žádný komerční provozovatel vysílání - ani FTV Prima, ani RTA - nemůže být státem nucen, aby vysílal program, který z jakéhokoli důvodu vysílat nechce," uvedl vedl generální ředitel FTV Prima Marek Singer.

RTA v úterý oznámila, že se kvůli sporu s Primou v nejbližších dnech chce obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Radu pro rozhlasové a televizní vysílání a Český telekomunikační úřad a bude také žádat o senátní slyšení. Podle výkonného ředitele RTA Pavla Zuny jde o ochranu práv, která RTA garantuje stát v podobě licence. Model sdílení vysílací frekvence celoplošného média s regionálními vysilateli vznikl před několika lety a měl by být garantován do roku 2018, uvedl Zuna.

"RTA prostě neříká pravdu, když tvrdí, že má vůči nám nebo dokonce vůči státu právo na to, aby byl jejich program připojován do Prima televize až do roku 2018," uvedl Singer. S tím, že Prima televize může skončit, museli provozovatelé regionálního vysílání vždy počítat - to se mohlo stát kdykoli z řady důvodů: licenci lze vrátit, odejmout anebo ji provozovatel nemusí prodloužit, podotkl.

RTA v souvislosti s vysíláním od příštího roku obdržela minulý týden od Primy dopis s nabídkou, aby se připojovala do vysílání její stanice Prima Love za 100.000 korun měsíčně. To však agentura sdružující pět regionálních vysilatelů odmítla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK