ECB výrazně zvýšila finanční pomoc italským bankám

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 8. prosince (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) v listopadu poskytla finančním ústavům z Itálie úvěry za zhruba 153,2 miliardy eur (asi 3,9 bilionu Kč). To je o téměř 38 procent více než v říjnu. Ukazují to data italské centrální banky. Z nich také vyplývá, že soukromý sektor do italských bank ukládá čím dál méně peněz.

Objem finančních prostředků, které soukromý sektor v říjnu uložil do italských bank, meziročně klesl o 0,6 procenta. Obnovil se tak trend poklesu, který přerušily předchozí dva měsíce. Během nich zůstal objem vkladů prakticky beze změn. Předtím se objem vkladů od loňského listopadu až do letošního července každý měsíc snižoval.

Objem úvěrů pro soukromý sektor v říjnu vzrostl o 4,2 procenta. To je zhruba stejný nárůst jako v září. Dluhopisy vydané bankami zůstaly během října na vzestupu, růst zůstal na stabilních 5,5 procenta ročně, vyplývá z údajů.

Italské banky prodávají dluhopisy převážně drobným klientům, růst výnosů jim ale prodražuje obsluhu dluhu. Na kapitálové trhy se nyní italské banky spoléhat nemohou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK