Americké akcie smazaly ztráty, trh čekal na ECB a summit eurozóny

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. prosince (ČTK) - Americké akcie ve středu smazaly všechny ztráty a mírně zpevnily. K růstu jim pomohly nové naděje, že nadcházející summit Evropské unie přinese zásadní posun v dosavadním řešení evropské dluhové krize, i když nervozita před summitem zpočátku tlačila na pokles cen. Kurz eura se na devizových trzích před dnešní schůzkou bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) příliš neměnil.

Dow Jonesův index vzrostl o 46,24 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,38 procenta na hodnotě 12.196,37 bodu. Širší index S&P 500 přidal 0,20 procenta na 1261,01 bodu, index Nasdaq Composite ale 0,01 procenta odepsal a uzavřel na 2649,21 bodu.

Wall Street zpočátku oslaboval kvůli nervozitě, zda páteční summit bude znamenat tak zásadní průlom, jak investoři očekávají. Naděje na řešení krize totiž během dne podkopala poznámka jednoho z německých činitelů, který zpochybnil, že se dá od summitu čekat komplexní řešení. Optimismus ale na trzích později převládl.

"Teď jsme ve stavu vyčkávání, zda budou (lídři eurozóny) schopni sehnat stádo dohromady a na něčem se dohodnout," poznamenal analytik Ben Willis z makléřské společnosti Sunrise Securities. "Chceme vidět pokrok, nečekáme nic dokonalého, žádná konečná řešení," dodal.

Zájem byl především o finanční společnosti, například akcie JPMorgan Chase & Co zpevnily o 2,3 procenta na 34 dolarů. Index bankovních titulů S&P pak přidal 1,2 procenta. Celkový objem obchodů byl ale slabší, souhrn za burzách NYSE, Amex a Nasdaq dosáhl asi sedmi miliard akcií, zatímco denní průměr činí kolem 7,95 miliardy.

Na devizových trzích kolísalo euro, na které působilo několik faktorů. V první řadě to byla zmíněná nervozita před summitem eurozóny, pak ale také dnešní zasedání bankovní rady ECB. Očekává se, že banka sníží základní úrok z nynějších 1,25 procenta na rovné jedno procento, velkou neznámou je ale to, zda nový prezident ECB Mario Draghi neoznámí nějaká nová opatření. Většina analytiků si ale myslí, že ECB nejprve vyčká, až co se dohodne na summitu.

Euro k dolaru zůstalo bez větších změn na 1,3406 USD, přechodně ale jeho kurz klesl v reakci na zprávu, že ratingová agentura Standard & Poor's přeřadila do režimu pozorování s negativním výhledem rating celé Evropské unie. Agentura zkoumá i ratingy velkých bankovních skupin z eurozóny, což se mimo jiné týká i francouzské banky Société Générale a české Komerční banky.

Vůči švýcarskému franku euro oslabilo o 0,2 procenta na 1,2387 CHF, i když během dne i zpevňovalo. Podobně dolar vůči japonskému jenu odepsal 0,1 procenta na 77,64 JPY. Takzvaný dolarový index, který sleduje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, oslabil o 0,1 procenta na 78,446 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK