Nezaměstnanost na jižní Moravě vzrostla na devět procent

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. prosince (ČTK) - Nezaměstnanost na jižní Moravě v listopadu vzrostla o 0,2 procentního bodu na devět procent. Bez práce bylo 56.275 lidí, což je o zhruba tisíc více než v říjnu. Mírně klesl počet volných míst, na 2841. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Ze 14 regionů je teď jen v pěti míra nezaměstnanosti vyšší než v Jihomoravském kraji.

Asi třetina volných pracovních míst je v Brně. Na jedno volné místo připadlo v Jihomoravském kraji v listopadu v průměru 20,5 nezaměstnaných, což je hodnota výrazně převyšující celostátní průměr, který byl na konci listopadu 12,9.

Rozdíly mezi jednotlivými okresy kraje jsou značné. Velmi vysokých hodnot je dlouhodobě dosahováno v okresech Břeclav a Hodonín, kde připadá 25 až 35 uchazečů na jedno místo, naopak v okrese Brno venkov je to pouze 10,2 uchazečů.

V posledních měsících výrazně vzrostl počet uchazečů na volné místo v okresech Blansko a Brno-město, kde na každé z volných míst připadá 20 až 25 nezaměstnaných. Tuto situaci způsobuje relativně nízký počet hlášených volných míst. Podle odborníků se situace změnou legislativy, jež ruší od ledna 2012 povinnost hlášení volných pracovních míst, může ještě zhoršovat.

Z jednotlivých okresů Jihomoravského kraje jsou dlouhodobě nezaměstnaností nejvíce postiženy okresy Hodonín, kde míra nezaměstnanosti dosahuje 13 procent, a Znojmo s mírou 11,8 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost, 7,2 procenta, je v okrese Brno-venkov.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK