Tržby hutních firem letos rostly, příští rok ale čekají zpomalení

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Tržby tuzemských hutních podniků v letošním roce vzrostly meziročně o zhruba šest procent na 100 miliard korun. Vyplývá to z odhadů Hutnictví železa sdružujícího přední hutnické podniky v Česku. V příštím roce ale firmy čekají zpomalení kvůli nepříznivému vývoji evropské ekonomiky. První známky poklesu již některé hutní společnosti zaznamenaly během letošního druhého pololetí.

Během druhého pololetí se v důsledku problémů některých evropských ekonomik snížila výroba v hutích a poklesla také poptávka po oceli. Výroba surového železa za celý letošní rok vzroste podle odhadů Hutnictví železa o tři procenta na 4,1 milionu tun. Produkce válcovaného materiálu vzroste o zhruba půl procenta na 5,1 milionu tun. V roce 2012 se pak čeká pokles a od roku 2013 by měl znovu přijít růst.

Podle Hutnictví železa v současné době klesají ceny ocelářských výrobků, ale zároveň se snižuje objem objednávek. "Kupující předpokládají, že se ceny sníží ještě více, a tudíž v tuto chvíli zůstávají mimo trh. Výrobci oceli následně omezují výrobu, aby trend poklesu zabrzdili, což ovlivňuje vývoj ekonomiky," uvedlo Hutnictví železa ve své zprávě.

Odborníci očekávají obnovení růstu cen ocelářských výrobků v prvním pololetí příštího roku, dynamika růstu bude ale nižší než v prvním pololetí letošního roku. Vývoj cen bude kolísavý a závislý na poptávce. Pokles výroby v letošním druhém pololetí také souvisí s nepříznivým vývojem ve stavebnictví.

Po růstu tržeb v letošním roce přijde v roce 2012 zhruba pětiprocentní pokles. Následně by ale sektor měl znovu růst. Zisk před zdaněním tuzemských hutnických podniků v letošním roce bude činit zhruba dvě miliardy korun, loni zisk mírně přesáhl jednu miliardu. V roce 2012 by měl zisk hutí klesnout na zhruba 1,5 miliardy a v následujících letech se sektor vrátí k růstu.

Export ocelářských výrobků letos vzrostl o 4,8 procenta na 4,7 milionu tun. Mezi hlavní vývozní sortiment patří dlouhé válcované výrobky, ploché výrobky a ocelové trubky. "Tyto tři skupiny v současné době zaujímají téměř 80procentní podíl celkového objemu vývozu, ale jejich podíl postupně klesá, na úkor růstu vývozu polotovarů, tyčové oceli a taženého drátu," uvedlo Hutnictví železa.

Podle Hutnictví železa se budou muset hutní podniky v příštím období vypořádat se zvyšováním cen vstupních surovin a s růstem investičních nákladů. Firmy by proto měly sjednávat dlouhodobé kontrakty, které jim pomohou zajistit stabilitu.

Průměrný počet zaměstnanců v českém hutnictví v letošním roce klesl o zhruba šest procent. Mzdy rostly o čtyři procenta.

Hutnictví železa sdružuje mimo jiné podniky ArcelorMittal Ostrava, Evraz Vítkovice Steel nebo Třinecké železárny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK