Koruna dopoledne smazala předchozí ztráty k euru i dolaru

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Česká měna dopoledne smazala středeční ztráty vůči oběma hlavním světovým měnám. Podle údajů Patria Online byla koruna v 11:00 silnější k euru o šest haléřů na 25,25 Kč/EUR a k dolaru o osm haléřů na 18,83 Kč/USD.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance koruna zpevnila díky zlepšení poptávce po riziku ve světě. K dalšímu posilování vůči euru ale koruna i okolní měny podle něj tendenci nemají. Ranní data z domácí ekonomiky vliv na korunu neměla. "Nezaměstnanost vyšla v souladu s odhady a její potenciál ovlivnit trh je celkově velmi malý," dodal Vlk.

Dolar byl v 11:00 vůči euru na 1,3403 USD/EUR. Kurz podle Vlka čeká na výsledek dnešního jednání Evropské centrální banky. Ta pravděpodobně sníží klíčovou úrokovou sazbu zpět na rekordní minimum jedno procento.

Vlk dodal, že banka může na podporu peněžního trhu rozšířit anebo prodloužit programy na dodávky likvidity. "Zásadní informace se týkají nákupů dluhopisů. Jeho rozšíření banka podmínila změnami v eurozóně směrem k fiskální integraci. Otázkou ale zůstává, zda bude ochotna své intervence navýšit ještě před summitem EU, nebo jestli si radši počká, s čím přijdou politici. Od toho by se následně mělo odvíjet i chování trhů. První možnost by rizikovým aktivům pomohla, druhá naopak," míní Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK