ČSÚ: Počet příjezdů turistů se meziročně zvýšil o 2,4 procenta

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Příjezdový cestovní ruch ve třetím čtvrtletí profitoval především z 5,1procentního meziročního nárůstu zahraničních návštěvníků. Celkově dovolenou v Česku strávilo 4,4 milionu lidí, o 2,4 procenta meziročně více. O desetinu procenta naopak klesl počet domácích turistů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Ve sledovaném období pokračoval trend postupného zkracování délky zájezdů.

"V tomto období doznívaly zájezdy seniorů ze západní Evropy, kteří si kvůli nepokojům v Arabských zemích odpustili jarní dovolenou u moře," řekl ČTK ředitel analytické společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek. Výpadek nerealizovaných zájezdů v arabských zemích v letošním roce dosáhl zhruba 600.000 a velká část těchto solventních turistů dovolenou trávila místo toho v Evropě, doplnil Beránek.

Za mírný úbytek domácích návštěvníků podle Beránka mohou informace o možném pokračování ekonomické recese, kterou lidé pravidelně slyší z médií. V cestovním ruchu se to projevuje určitou šetrností, která se bude v budoucnu stupňovat. "Přestože se to statisticky nesleduje, je zřejmé, že v poslední době roste počet lidí, kteří dovolenou tráví na vlastních chatách a chalupách, což je logicky nejlacinější," dodal Beránek.

Z hromadných ubytovacích zařízení zaznamenaly ve sledovaném období největší nárůst poptávky hotely vyšších kategorií. Podle ČSÚ meziročně vzrostl počet přenocování ve čtyřhvězdičkových hotelech o 9,6 procenta, u pětihvězdičkových o 8,2 procenta. Obdobně razantní pokles zaznamenaly hotely nižších kategorií, penziony a kempy. Počet přenocování v kempech klesl o 10,1 procenta, u turistických ubytoven o devět procent, u penzionů nastal čtyřprocentní pokles.

"V první řadě může za tento rozdíl cena ubytování," uvedl Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací (AHR). Čtyřhvězdičkové hotely šly s cenou dolů, což umožnilo většímu množství zákazníků ubytovat se v této kategorii zařízení. Cena pokoje v této kategorii v centu města se nyní pohybuje mezi 60 a 80 eury na noc, dodal. Tento stav podle Stárka vytváří tlak na hotely nižších kategorií, které ale v současnosti nemohou kapacity nabízet výrazně levněji.

Kvůli množícím se informacím o možné krizi eurozóny budou turisté v budoucnu daleko více zvažovat výdaje podle poměru kvality a ceny, odhadl Beránek. Dalším dopadem obav z recese bude i neochota utrácet za doplňkové služby, jako je stravování v restauracích, fakultativní výlety a suvenýry. Pokračovat bude i trend snižování průměrné délky přenocování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK