V Bruselu se zřejmě kromě summitu EU uskuteční i schůzka eurozóny

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. prosince (zpravodaj ČTK) - V Bruselu se zřejmě kromě protikrizového summitu EU uskuteční ještě i mimořádná schůzka lídrů eurozóny. Při příjezdu na jednání z kolegy z EU to v Bruselu naznačila německá kancléřka Angela Merkelová.

Podle ní je nezbytné, aby vrcholná schůzka začínající dnes neformální večeří "sedmadvacítky" vyústila v to, že euro otřesené dluhovou krizí opět získá důvěru. Cestou k tomu je podle Berlína zpřísnění fiskální disciplíny, které by mělo být prosazeno změnami základní smlouvy o EU.

Německo chce, aby se na změnách dohodla celá EU. Pokud to ale nebude možné, tak chce postupovat skrze dohodu 17 členů eurozóny. Merkelová podle agentury AFP uvedla, že právě lídři eurozóny by se měli na okraj zasedání EU sejít ke zvláštní schůzce.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes v Marseille ještě před summitem varoval před nebezpečím rozkladu Evropy. Páteční summit EU je prý poslední šancí na dosažení dohody o řešení dluhové krize v eurozóně.

Merkelová na stejném místě, kde se setkali zástupci lidoveckých politických seskupení, řekla, že překonání krize si vyžádá léta tvrdé práce.

Mezinárodní měnový fond (MMF) se bude podílet na úsilí eurozóny vymanit se z krize, řekla v Bruselu šéfka fondu Christine Lagardeová. "Musí se udělat spousta práce. Je nezbytné, aby to bylo koordinované a rozhodné," dodala.

V Bruselu dnes začíná neformální večeří s napětím očekávané setkání lídrů "sedmadvacítky", které bude věnováno výhradně hledání léku na krizi. O to se ale evropští lídři pokoušeli již několikrát, avšak zatím vždy neúspěšně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK