Příjmy státu z dividend možná půjdou i na rozvoj průmyslových zón

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Stát by měl mít podle Senátu možnost využít příjmy z privatizace a z dividend státem ovládaných firem využít i k rozvoji průmyslových zón. Horní komora tak dnes doporučila doplnit vládní novelu o zrušení někdejšího Fondu národního majetku (FNM), která původně měla umožnit zapojení příjmů z dividend pouze ke krytí schodku důchodového účtu. Doplnění nyní posoudí sněmovna.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s doplněním souhlasil. Podle něj bude díky tomu možné uhradit závazky státu například v průmyslové zóně Kvasiny nebo v Hradci Králové.

Do vládní novely zasáhly už poslanci, když na návrh Věcí veřejných zachovali vládě možnost používat peníze uložené na zvláštním privatizačním účtu také na dotace do fondů rozvoje dopravní infrastruktury a rozvoje bydlení.

Vládou navrhované opatření má dát právní oporu pro průběžné používání privatizačních prostředků k zajištění stability systému důchodového pojištění a k vyrovnávání disproporcí mezi příjmy a výdaji tohoto systému. Podle Kalouska k tomu budou využity pravidelné příjmy z dividend ve výši 15 miliard korun ročně.

Důchodový systém má posílit zejména zvýšení dolní desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty na 14 procent v příštím roce. Státu by tato změna měla vynést více než 20 miliard korun.

Schůze Senátu bude pokračovat v pátek schvalováním novel o rozšíření okruhu osob platících povinně nemocenské pojištění a o trestech pro firmy nelegálně zaměstnávající cizince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK