Statistici zveřejní čísla o listopadové inflaci

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí, jak se v listopadu v Česku vyvíjely spotřebitelské ceny. Meziroční inflace podle většiny analytiků oslovených ČTK zůstala na říjnových 2,3 procenta, nebo se mírně zvýšila na 2,4 procenta. Za růstem cen je především zdražení zemního plynu a pohonných hmot kvůli oslabující koruně a také započítání nadcházejícího zvýšení daně z přidané hodnoty do cen potravin, uvedli ekonomové.

Meziroční inflace by se měla posunout z říjnových 2,3 procenta na 2,4 procenta v listopadu, uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Hlavní vliv na listopadový růst cen podle něj mělo zdražení plynu o pět procent. Upozornil také, že do cen potravin se již mohla částečně promítnout změna DPH, která bude platit od začátku příštího roku. Snížená sazba DPH od ledna stoupne z deseti na 14 procent.

V prosinci pak podle Marka inflaci posune výše další zdražování plynu pro domácnosti a v lednu se naplno projeví změna snížené sazby DPH. Inflace tak přesáhne tři procenta, odhadl.

Pokles meziroční inflace na 2,2 procenta naproti tomu v listopadu očekává analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Koncem roku se inflace bude nacházet poblíž dvou procent, což je vánoční dárek pro ČNB, který ale v lednu vezme za své se zvýšením DPH a růstem míry inflace ke třem procentům, uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK