EU se neshodla na změně smlouvy v 27, zvažuje se smlouva eurozóny

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 9. prosince (zpravodajové ČTK) - Premiéři zemí Evropské unie ani po mnoha hodinách jednání v noci na dnešek nezískali podporu pro změnu základní smlouvy EU od všech jejích států. Na summitu jednají o řešení dluhové krize. Lídři tak nyní uvažují o smlouvě jen mezi členy eurozóny. Další země by se mohly přidat, pokud by chtěly.

Z diplomatických zdrojů ještě před půlnocí unikly informace, že se lídři dohodli v principu na zpřísnění rozpočtové disciplíny v eurozóně. Například jde o automatické sankce pro rozpočtové "hříšníky". Jenže pak se debaty zasekly na tom, jak by se měly změny provést.

V unii se už nějakou dobu hovoří o tom, že by se měla změnit základní smlouva. Jenže pro otevření lisabonské smlouvy by musela být celá "sedmadvacítka". Podle diplomatů se ale pro změny nepodařilo najít podporu. Hlavní problém podle nich představuje Británie. Ta požadovala ústupky, které Němci a Francouzi nebyli ochotni dát.

Nyní se tak lídři baví o možnosti, že by se změny promítly do smlouvy jen mezi členy 17členné eurozóny, přičemž další státy by se mohly, pokud by chtěly, rovněž připojit.

Česká republika upřednostňovala řešení, na kterém by se podílela celá unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK