Západoevropské akcie po jednání premiérů EU klesají

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. prosince (ČTK) - Západoevropské akcie zahájily poslední obchodní den v týdnu poklesem. Důvodem jsou výsledky jednání premiérů zemí Evropské unie, kteří se sice dohodli na fiskální integraci, nepřišli však s řešením na zastavení šíření dluhové krize v eurozóně. Index FTSEurofirst 300 na počátku obchodování klesl o 0,6 procenta na 967,49 bodu, napsala agentura Reuters.

Minulý týden index výrazně rostl díky naději, že summit Evropské unie přijde s finálním řešením dluhové krize. Dnes však naopak klesá již čtvrtou seanci za sebou.

Představitelé evropských zemí se dnes ráno v Bruselu dohodli v principu na zpřísnění rozpočtové disciplíny. Nepodařilo se však přesvědčit všech 27 členských zemí Evropské unie, aby souhlasily se změnami základní smlouvy. Další jednání se tak nyní soustředí alespoň na prosazení změn v rámci 17 zemí eurozóny.

"Ve skutečnosti nás to neposunulo moc daleko. Nejsem si jistý, že bychom učinili větší pokrok v oblasti zásadních problémů," uvedl ředitel společnosti Seven Investment Management Justin Urquhart Stewart.

Výrazně klesaly bankovní společnosti a bankovní index STOXX Europe 600 oslabil na počátku obchodování o 0,9 procenta. Evropský bankovní úřad (EBA) ve čtvrtek uvedl, že evropské banky budou potřebovat navýšit svůj kapitál o 114,7 miliardy eur (2,9 bilionu Kč), pokud se budou chtít úspěšně vypořádat s dopady prohlubující se dluhové krize v eurozóně. To je téměř o osm procent více, než se předpokládalo před dvěma měsíci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK