Klaus: Výsledek summitu je pragmatický, postoj ČR správný

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Prezident Václav Klaus označil výsledek bruselského summitu EU za pragmatický. Novou reformní smlouvou, která má vyřešit záchranu eura, nepodpořily čtyři země. Mezi ně patří Česko, které chce nejdříve návrh projednat ve svém parlamentu. Klaus dnes na dotaz novinářům v Praze řekl, že výsledek nočního jednání v Bruselu vítá a je dobře, že si Česká republika vzala čas na rozmyšlenou.

"Myslím, že není třeba naskakovat na tento rozjetý trend. A tento rozjetý trend je hájit špatný projekt, kterým je společná evropská měna, za každou cenu. Ta cena je vysoká již teď a ta cena bude narůstat. Myslím, že je třeba chovat se rozumně," řekl prezident.

Evropští lídři se na bruselském summitu dohodli o zavedení automatických sankcí pro rozpočtové "hříšníky" a pravidel pro vyrovnané rozpočty, nepůjdou však cestou změny základní smlouvy EU. Proti změnám smluv se totiž ostře postavili Britové, připojit se zatím odmítli i Maďaři, Češi a Švédové. Nyní se uvažuje o smlouvě jen mezi členy eurozóny, k nimž by se mohly přidat i další země, pokud by chtěly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK