Čína prý hodlá vytvořit nové fondy pro investice v USA a Evropě

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 9. prosince (ČTK) - Čínská centrální banka plánuje v rámci snahy o zvýšení výnosů z devizových rezerv vytvořit dva nové fondy, které budou spravovat celkem 300 miliard dolarů (5,7 bilionu Kč). Jeden fond se bude soustředit na investice ve Spojených státech a druhý v Evropě. Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj obeznámený situací.

Zpráva vyvolala spekulace o tom, že nové fondy by mohly poskytnout potřebné finance silně zadluženým evropským zemím, a pomoci tak vyřešit dluhovou krizi v eurozóně. Tyto spekulace přispěly k růstu eura i evropských akciových trhů.

Fondy by podle zdroje měly provádět agresivnější investice s vyššími výnosy. Měly by být spojeny s úřadem pro správu devizových rezerv (SAFE), který je součástí čínské centrální banky. O podrobnostech se podle zdroje stále jedná, bylo již ale rozhodnuto ohledně obsazení klíčových postů ve vedení fondů.

Čínské devizové rezervy jsou s objemem kolem 3,2 bilionu dolarů největší na světě. Čínští představitelé v poslední době upozorňují, že hodlají v USA a Evropě kromě běžných nákupů dluhopisů více investovat do konkrétních hospodářských aktivit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK