Obchodní deficit USA v říjnu klesl na desetiměsíční minimum

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. prosince (ČTK) - Obchodní deficit Spojených států v říjnu klesl na desetiměsíční minimum 43,5 miliardy dolarů (829 miliard Kč) z revidovaných 44,2 miliardy dolarů v předchozím měsíci. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Dovoz z Číny se nicméně vyšplhal na rekordních 37,8 miliardy dolarů.

Celkový import USA se snížil o procento na 222,6 miliardy dolarů. Přispěl k tomu další pokles cen dovážené ropy. Export se snížil o 0,8 procenta na 179,2 miliardy dolarů. Pokles amerického dovozu i vývozu by podle agentury Reuters mohl být známkou slábnoucí poptávky v USA i zahraničí.

Americký export do Číny stoupl na 9,7 miliardy dolarů, tedy na nejvyšší úroveň od loňského prosince. Pozorně sledovaný schodek USA v obchodování s Čínou díky tomu zůstal beze změny na 28,1 miliardy dolarů. Stále je však na cestě k překročení loňského celoročního rekordu kolem 272 miliard dolarů.

Kritici v čele se Spojenými státy již dlouhou dobu obviňují Peking z toho, že uměle udržuje kurz čínské měny na nízké úrovni, aby podpořil konkurenceschopnost čínských exportérů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK