Pražská teplárenská zdraží od ledna teplo o čtyři procenta

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Pražská teplárenská od ledna zdraží dodávky tepla v průměru o 3,9 procenta. Růst cen firma zdůvodňuje zejména zdražením zemního plynu. V příštím roce také vzroste sazba daně z přidané hodnoty za teplo.

Odběratelé tepla z lokálních plynových zdrojů Pražské teplárenské příští rok za teplo zaplatí o 4,6 procenta více než letos. Zdražení ještě zvýší DPH za teplo, které od ledna vzroste z deseti na 14 procent.

Odběratelům z teplárenské soustavy, v níž se teplo vyrábí z hnědého a černého uhlí, zemního plynu a spalováním odpadů, se průměrná cena tepla bez DPH zvyšuje o 3,8 procenta.

Také zvýšení sazby DPH od příštího roku podle Pražské teplárenské zdraží teplo v závislosti na lokalitě o 160 až 200 korun měsíčně. Společnost nevyloučila, že ceny tepla znovu změní v průběhu příštího roku v závislosti na vývoj cen vstupních surovin.

Ceny zvyšují také další teplárny. Teplárenské sdružení odhaduje zdražení tepla v příštím roce nejčastěji v rozmezí od šesti do devíti procent. Některé teplárny ale avizují i vyšší zdražení, například Elektrárny Opatovice podraží o více než devět procent. Teplárny v Jihočeském kraji zvednou ceny až o 11 procent.

Od příštího roku zdražují také plynárenské firmy dodávky plynu a vzrostou i ceny elektřiny. V průměru si domácnosti za elektřinu připlatí zhruba 3,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK