Ceny ropy zůstaly bez výraznějších změn

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. prosince (ČTK) - Ceny ropy se během dnešního obchodování výrazněji nezměnily. Pozornost trhu se soustředila na výsledky summitu Evropské unie a spekulace o investicích nových čínských fondů v Evropě a Spojených státech.

Cena severomořské ropy Brent se kolem 18:20 SEČ snížila o 16 centů na 107,95 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu naopak zdražila o deset centů na 98,44 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Státy eurozóny se na summitu EU dohodly na smlouvě o unijní reformě. Británie ale smlouvu odmítla a ostatní nečlenské země eurozóny včetně Česka si vymínily čas na rozmyšlenou a na konzultace se svými parlamenty. Podle analytika Carstena Fritsche ze společnosti Commerzbank byli někteří investoři výsledkem summitu zklamáni. "Trh od tohoto summitu čekal trochu víc," řekl Fritsch.

Čínská centrální banka podle zdroje agentury Reuters plánuje v rámci snahy o zvýšení výnosů z devizových rezerv vytvořit dva nové fondy, které budou spravovat celkem 300 miliard dolarů (5,7 bilionu Kč). Jeden fond se má soustředit na investice ve Spojených státech a druhý v Evropě.

Zpráva vyvolala spekulace o tom, že nové fondy by mohly poskytnout potřebné finance silně zadluženým evropským zemím, a pomoci tak vyřešit dluhovou krizi v eurozóně. Fondy by podle zdroje měly provádět agresivnější investice s vyššími výnosy. "Poskytuje to určitou podporu zájmu o riziko," uvedl analytik Thorbjoern Bak Jensen z firmy Global Risk Management.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 107,95 108,11 New York - Nymex WTI leden 98,44 98,34

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK