Zhroucení RBS podle úřadů zavinily chyby jejího managementu

12.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. prosince (ČTK) - Zhroucení banky Royal Bank of Scotland (RBS), kterou musela v roce 2008 zachraňovat britská vláda, bylo zaviněno chybami managementu, ale i nedostatečným dohledem ze strany úřadů. Dnes to oznámil britský Úřad pro finanční služby (FSA), který zároveň vyzval k úpravě zákonů, aby se podobné chyby v budoucnu neopakovaly.

Podle FSA panovaly ve vedení RBS takové podmínky, které banku činily náchylnější dělat chybná rozhodnutí. Banka podle úřadu měla slabou kapitálovou pozici a příliš spoléhala na krátkodobé financování.

FSA ale označuje i vlastní pochybení. Podle závěrečné zprávy nedostatečně reguloval likviditu RBS a nedokázal správně analyzovat, jak hluboké ztráty banka měla.

"Skutečnost, že žádný jednotlivec nebyl z právního hlediska shledán vinným za selhání (banky) přináší otázku: Pokud nebylo možné nic udělat podle existujících pravidel, neměla by se pravidla do budoucna změnit?" citoval ze zprávy FSA server listu Financial Times.

FSA konstatuje, že v tržní společnosti nesou riziko za chyby managementu akcionáři společnosti a na nich také je manažery v případě jejich selhání potrestat. Bankovnictví však vyžaduje jiný přístup, neboť přehnané riskování může vyústit nejen v bankrot banky, ale také ve ztrátu veřejných peněz a v širší hospodářské škody. "Selhání bank znepokojuje i veřejnost, nejen jejich akcionáře," uvádí FSA.

RBS v době vrcholící úvěrové krize dostala od britské vlády pomoc ve výši 45 miliard liber (1,3 bilionu korun). Banku nyní z 84 procent vlastní daňoví poplatníci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK