Guvernér švýcarské centrální banky prý odstoupil až po nátlaku

10.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 10. ledna (ČTK) - Guvernér švýcarské centrální banky (SNB) Philipp Hildebrand, který v pondělí oznámil rezignaci s okamžitou platností, údajně odešel až po nátlaku svých kolegů. Podle tamních médií dozorčí rada SNB Hildebrandovi pohrozila, že pokud neodejde sám, složí mandát celá rada. To by patrně znamenalo velkou ostudu a Hildebranda by to zdiskreditovalo ještě víc.

Hildebrand je podezřelý, že věděl o měnových transakcích své manželky a že některé transakce i sám prováděl. Hildebrandovi loni v srpnu nakoupili asi půl milionu dolarů (10,1 milionu Kč) jen krátce předtím, než centrální banka přijala opatření k citelnému oslabení švýcarského franku. Investice Hildebrandových se tak v krátké době výrazně zhodnotila.

Hildebrand ještě minulý týden tvrdil, že o žádném odstoupení nemůže být ani řeč, protože se nedopustil ničeho nezákonného. Banka se podezřením už i zabývala, nic podezřelého ale neshledala a případ uzavřela. Právě postoj kolegů byl pro Hildebranda směrodatný a často se pak o jejich stanovisko i opíral.

Zlom ale podle švýcarského listu Tages-Anzeiger nastal v sobotu. Rada si prý obstarala nové informace, z nichž už nebylo vůbec jasné, že Hildebrand je tak nevinný, jak se minulý týden zdálo. Dosavadní podporu svému šéfovi proto jedenáctičlenná dozorčí rada stáhla.

Hildebrand je podezřelý z takzvaného insider tradingu, tedy zneužití neveřejných informací k vlastnímu obohacení. Insider trading se ve většině vyspělých zemích přísně trestá a řada manažerů po obou stranách Atlantiku už kvůli němu skončila ve vězení.

V případě SNB jde ale o mnohem víc, než jen o pověst jednoho manažera. Švýcarská centrální banka má jakožto měnová autorita ve světě značný vliv a tradičně se těší i obrovskému respektu. Hrozilo tak, že pokud Hildebrand zůstane ve funkci, uškodí to hlavně pověsti centrální banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK