Samsung letos hodlá připravit Nokii o prvenství na trhu s mobily

10.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Las Vegas 10. ledna (ČTK) - Jihokorejský producent elektroniky Samsung Electronics je přesvědčen, že v letošním roce vystřídá finského konkurenta Nokia na postu největšího výrobce mobilních telefonů na světě. Uvedl to dnes generální ředitel společnosti Čche Ki-song na veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas.

Nokia je jedničkou na trhu s mobilními telefony již 14 let. Samsung ji ale rychle dohání díky široké nabídce populárních modelů. V loňském třetím čtvrtletí se stal největším světovým výrobcem chytrých mobilních telefonů, napsala agentura Reuters.

Samsung již podle svého šéfa překonal finského rivala ve čtvrtletních tržbách a je přesvědčen, že letos ho předstihne rovněž v celoročním objemu dodávek. Nokia se stala jedničkou na trhu s mobilními telefony v roce 1998, kdy překonala v prodeji amerického konkurenta Motorola.

S letošním nástupem Samsungu do čela trhu počítají i někteří analytici. Podle průměrných odhadů analytiků dotazovaných agenturou Reuters si ale Nokia v letošním roce vedoucí pozici ještě udrží. Nokia letos podle těchto odhadů utrpí pokles prodeje na 388 milionů telefonů z loňských 418 milionů, zatímco Samsung by měl prodej zvýšit na 359 milionů z 320 milionů.

Analytici letos očekávají zpomalení růstu světového trhu s mobilními telefony. Počítají se slabým prodejem v západní Evropě, ale silnější poptávkou na rozvíjejících se trzích, které jsou tradiční baštou Nokie.

"Domnívám se, že pro Samsung bude obtížné porazit Nokii, pokud se agresivněji nezaměří na rozvíjející se trhy," uvedla analytička Carolina Milanesiová z výzkumné společnosti Gartner.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK