Premiér Nečas nesouhlasí se záměrem MF snížit výdajové paušály

10.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Premiér Petr Nečas (ODS) nesouhlasí se záměrem ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) snížit výdajové paušály živnostníků zpět na úroveň roku 2005. Snížení paušálů má být součástí chystaného mixu změn, které připravuje ministerstvo financí a jejichž cílem je zlepšit bilanci státního rozpočtu.

"Výše paušálů, o které mluví pan ministr financí Kalousek a které odpovídají roku 2005, zavedl (Kalousek) s Bohuslavem Sobotkou (předseda ČSSD). Pokud se chce vrátit k výši paušálu z roku 2005, bude tak muset opět učinit s Bohuslavem Sobotkou nikoli s Petrem Nečasem," řekl dnes novinářům Nečas.

Výdajové paušály využívají osoby samostatně výdělečně činné k výpočtu daní a jejich výše se liší podle profese. V současné době si nejvíce mohou obecně odečíst řemeslníci a zemědělci, a to 80 procent.

Kalousek v neděli řekl, že "zcela jistě" předloží úpravu paušálů živnostníků. Takzvané výdajové paušály bude chtít šéf MF snížit na úroveň, na níž byly do roku 2005. Současně by lidé, kteří tyto paušály uplatňují, přišli o možnost získat od státu vratky na daních.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK