Vláda dnes přerušila jednání o rozpočtu Pozemkového fondu

11.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Vláda na svém dnešním zasedání přerušila jednání o rozpočtu Pozemkového fondu. Vyplývá to z informací na internetových stránkách vlády. Výdaje by měly letos fondu meziročně stoupnout o 70 milionů korun na 1,7 miliardy Kč. Vedení fondu původně požadovalo zvýšení svého rozpočtu o 100 milionů Kč, po kritice ze strany ministerstva zemědělství však svůj požadavek o 30 milionů snížilo. Fond má ke konci roku přestat existovat a sloučit se s pozemkovými úřady.

MZe na zasedání vlády před Vánocemi předložilo zprávu o transformaci Pozemkového fondu a pozemkových úřadů, v níž kritizovalo pomalé tempo přípravy fondu na transformaci a plýtvání veřejnými prostředky. Ministerstvu se také nelíbilo, že fond vypisuje tendry na výrazně delší dobu, než zbývá do ukončení jeho transformace. Zvýšení rozpočtu instituce o 100 milionů Kč v posledním roce jeho existence ministerstvo označilo za nepochopitelné

Celkové letošní příjmy fondu mají podle návrhu vzrůst o 100 milionů na 1,76 miliardy Kč. Finanční bilance by tak měla skončit přebytkem ve výši 65 milionů Kč. S předpokládaným zůstatkem k 1. lednu 2012 má koncem roku dosáhnout 2,6 miliardy Kč. Podle už schválené změny zákona o Pozemkovém fondu ČR bude z uvedených peněz posílen rozpočet MZe o 1,1 miliardy Kč.

Jak v závěru minulého týdne informoval deník E15, Pozemkový fond na konci roku zrušil tendr, v němž hledal firmu pro poskytování právních služeb s předpokládanou cenou 140 milionů korun za čtyřletou smlouvu. Právě tendr na právní služby byl přitom jedním z těch, které se ministru zemědělství Petru Bendlovi (ODS) po jeho říjnovém nástupu do funkce nelíbily. Byl totiž na dobu čtyřnásobně delší, než činí doba samostatné existence Pozemkového fondu.

Nová instituce s názvem Státní pozemkový úřad má nejen spravovat a prodávat státní zemědělský majetek, což dnes dělá fond, ale také vykonávat veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí, kterou dnes vykonává soustava pozemkových úřadů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK