WEF: Ekonomické a sociální otřesy ohrožují výdobytky globalizace

11.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Ženeva 11. ledna (ČTK) - Současné ekonomické a sociální otřesy hrozí zvrátit přínos, který si svět v posledních letech vydobyl díky postupující globalizaci. Varuje před tím zpráva Global Risks 2012, kterou dnes vydalo Světové ekonomické fórum (WEF). K hlavním rizikům za posledních deset let patří chronická fiskální nerovnováha a prohlubující se nerovnost v příjmech.

"Poprvé za mnoho generací zjišťujeme, že řada lidí už nevěří, že jejich děti se budou mít lépe, až vyrostou," poznamenal šéf WEF Lee Howell, který se na zprávě podílel. "Ty problémy jsou akutní především v průmyslových zemích, které byly v minulosti zdrojem značné důvěry a smělých myšlenek," dodal.

Problémy, které má řada zemí ve fiskální oblasti, stejně jako nerovnost v příjmech, ohrožují růst globální ekonomiky. Podle zprávy totiž bývají zdrojem nacionalismu, populismu a protekcionismu. A to v době, kdy je svět pořád ještě náchylný k systémovým finančním šokům a potenciálně také vůči potravinové krizi a nedostatku pitné vody.

Zpráva se opírá o poznatky 469 expertů a zástupců nejrůznějších odvětví. Zjišťuje například, že naléhavější než obavy o životní prostředí jsou nyní obavy socioekonomického charakteru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK