Výrobce obalového řeziva Dendra Břeclav je v insolvenci

11.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Břeclav 11. ledna (ČTK) - Výrobce obalového řeziva Dendra Břeclav krachuje. Vstoupila na vlastní návrh do insolvence a ve čtvrtek dostane výpověď 90 zaměstnanců. Důvodem je zdražení kulatiny a dosud neuzavřené smlouvy na tendr, který vyhlásily na letošní rok Lesy ČR. ČTK to dnes řekl spolumajitel firmy Aleš Rylich.

"Je to krok, který jsme museli udělat. Nemáme dostatek finančních prostředků k uspokojení pohledávek věřitelů," uvedl Rylich. Podle něj měla firma problémy s konkurenceschopností už v loňském roce. Ceny vstupů byly v ČR vyšší než v Rakousku a Německu.

Nyní firma hledá strategického partnera, který by jí pomohl překlenout období jednoho až dvou měsíců. "Nedostatek vhodné kulatiny na trhu v takových cenových relacích, za nichž by bylo možno kulatinu nakupovat tak, aby následně prodané zboží bylo možno prodávat za ceny pokrývající náklady výroby, je ostatně jediným důvodem stavu navrhovatele," uvedla firma v insolvenčním návrhu.

Dendra Břeclav působí na trhu od roku 1991. Provozuje pilu v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku. V roce 2005 instalovala novou automatickou linku na výrobu paletových přířezů, která ročně zpracuje 100.000 metrů krychlových kulatiny a vyprodukuje 50.000 metrů krychlových řeziva.

Tuzemské pily mají v důsledku zpoždění v podepisování smluv mezi Lesy České republiky (LČR) a vítězi tendrů na práce ve státních lesích pro letošní rok nedostatek dřeva. Některé firmy proto omezují výrobu. Jiné dodávky ze státních lesů nahrazují dřevem koupeným od jiných vlastníků. LČR, které obhospodařují polovinu lesů v zemi, nedostatek dřeva na trhu popírají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK