Fitch: ECB musí nákupem dluhopisů zabránit kolapsu eura

11.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 11. ledna (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) by měla razantně zvýšit nákupy dluhopisů zadlužených zemí eurozóny, aby podpořila Itálii a zabránila katastrofálnímu kolapsu eura. Doporučuje to mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings. Kolaps eura by měl podle analytiků agentury katastrofální dopady na celou globální ekonomiku a pravděpodobně by k němu došlo, pokud by Itálie současné napětí nevydržela.

"Konec eura by byl katastrofální, vždyť euro je rezervní měnou," podotkl šéf oddělení státních ratingů David Riley. Na schůzce s investory ale ve Frankfurtu nad Mohanem řekl, že agentura se scénářem kolapsu eura ve svých základních materiálech nepočítá.

"Je těžké si představit, že euro přežije, pokud Itálie nebude schopna se s problémy vypořádat," dodal Riley. Zatímco většina lidí neustále říká, že Itálie je politicky i ekonomiky příliš důležitá na to, aby mohla padnout, podle Rileyho lze stejně tak namítat, že Itálie je příliš velká na to, aby si někdo mohl dovolit ji zachraňovat.

Varování šéfa oddělení státních ratingů agentury Fitch na okamžik poslalo kurz eura dolů. Jednotná evropská měna se tak vůči dolaru ocitla v blízkosti svého minima za posledních 16 měsíců, kdy se dostala pod 1,2680 USD.

Riley také vyzval ECB, aby přestala být laxní a výrazně zvýšila nákupy dluhopisů zadlužených zemí eurozóny, především těch italských. ECB to zatím odmítá, neboť má zakázáno vystupovat jako věřitel poslední instance. Riley věří, že by ECB neměla klást odpor ani snahám dát evropskému záchrannému fondu EFSF větší pravomoci, především pak možnost půjčovat si peníze přímo od ECB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK